Se her hvad der er din korteste vej til succes med at sammensætte mad & naturvin

Hvad er det egentlig, vin og måske i særdeleshed naturvin skal kunne? Det er et spørgsmål, jeg nogle gange stiller mig. Og det er en god øvelse i forhold til at holde øjet på bolden.

I forsøg på at besvare dette spørgmsål eksperimenterer jeg tit med sammensætninger af mad og vin.

Her er jeg nået frem til, at jeg synes, at vin ikke skal være så kompliceret. Det er på en måde blevet min mission at skrælle nogle af alle de lag komplekse lag af. Både når jeg laver vin, og når jeg nyder vin.

Mit mantra er blevet, at vin er til for at blive nydt og drukket. Og helst sammen med dejlig mad og i godt selskab.

Derfor har jeg her lavet en miniguide til dig, som du kan dykke ned i, hvis du vil vide lidt mere om, hvilke vine der går godt til hvilken type mad – let, ligetil og ukompliceret.

Fisk og grøntsagsretter

Det kan være svært at sætte vin til meget lette retter. Hvis der ikke er fx dressing eller sauce, vil retten være i fare for at vælte i selskab med mange vine. Men hvis vinen er tilpas let, ikke har ligget på træfade og frugten er høstet tidligt med deraf følgende lav alkoholprocent, så kan det sagtens lykkes. Min egen hvidviner netop sådan en type vin. Sprød, liflig, god syre, æterisk.

Lyst kød

Hvis du laver fx svinekød, tærte, pizza, kylling eller lignende synes jeg, at du skal drikke rosé. Det er en vintype, der ofte deler vandene. Nogen synes, det bare er terrassevin. Jeg er uenig. Rosé kan sagtens være et virkelig spændende bekendtskab. Franck på Jonc-Blanclaver sin fantastiske Le Vin en Rose, hvor han bruger en fjerdedel grønne druer i sin rosé i stedet for kun at bruge de blå druer, han også bruger til sine rødvine. Det giver vinen kant.

Rødt kød

Til et ordentligt stykke kød (husk altid øko og fritgående) med masser af smag og umami skal din vin også have lidt mere klangbund. Det kan du få enten ved at satse på vine, som er lavet af frugt, som har vokset steder med flere solskinstimer og dermed en højere alkoholprocent, som giver en fylde og sødme, der klæder kødets stegeskorpe. Jeg ville fx drikke en Petit Canon fra Stéphanie på Lassolle. Det er en vin, som også har en relativt høj volatilsyre, som giver en dejlig friskhed.

Jeg har samlet en smagekasse med to flasker af hver af disse tre vine. I øjeblikket kører jeg med et tilbud, så du kan få 15% rabat ved at benytte rabatkoden [vinguide] på køb af kassen

3fc1cb24-4534-4bde-8203-2502feb59c11

Skriv en kommentar

Søg