Vinhøst på Le Raït

Jeg lovede i efteråret at skrive lidt vinhøsten på Le Raït.

Det har jeg forsømt på det groveste, og nu er det slet ikke efterår længere og alt muligt. Alligevel synes jeg ikke, du skal snydes for et par ord om vinhøst.

Først lidt fakta, så alle er med….

Marker: Vores druer vokser på marker, som allesammen ligger omkring selve vingårdsbygningerne. Sådan er det ikke nødvendigvis for andre vinbønder. Mange har deres marker spredt rundt i lokalområdet, og der kan være stor afstand mellem de enkelte marker, så frugten skal transporteres, når den er høstet. Det skal vi ikke.

Tidspunkt: Når vi laver vores naturvine, høster vi gerne lidt tidligere end mange andre for at bevare mest mulig friskhed i frugten. Det er gerne omkring slut september eller start oktober. Hvis alt høstes med håndkraft, tager det ca 3 uger for et hold på 15-20 mennesker.

Omfang: Vi har 17 hektar jord til vores vinstokke, fordelt på 13 ha til rødvin og 4 ha til hvidvin. For vores region i udkantsbordeaux er Le Raït et lille-mellemstort sted.

Flasker: Hvis alt klapper, kan vi på optimale år lave op 50-60.000 liter vin, eller hvad der svarer til ca 70-80.000 flasker. Det svarer til et udbytte på ca 3500 liter pr hektar. Det er ikke vildt meget. Folk der laver konventionel vin og bruger kunstgødning og pesticider og den slags, kan nemt have et udbytte på op til 9-10.000 liter pr hektar. Men vinen bliver ikke nødvendigvis bedre af, at der er meget af den. Tværtimod.

Produktion: Når frugten er høstet, kvases druerne, og most og pulp pumpes sammen op i gæringstanke, hvor sukker omdannes til alkohol. Det er groft sagt det eneste, der foregår. Den proces kan tage alt fra 14 dage til 4-5 måneder. Vi rører så lidt som muligt ved mosten undervejs. Der kan forekomme en omstikning eller to undervejs for at give mosten luft. Det kan have en række gavnlige effekter. Til slut, gerne først på foråret det følgende år, hældes vinen på flaske og er klar til salg.

Nogle gange er vi nødt til at også at plukke lidt eller nogle gange endda meget med en høstmaskine.

Det kan være, hvis vejret fx er dårligt. Så skal det gå stærkt, fordi der kan være risiko for at miste en stor del af udbyttet.

Men de små eksperimentelle vine, jeg laver – der bliver druerne altid håndplukket, fordi det er så i så lille en kvantitet.

IMG_0325

Håndplukning foregår med en lille kraftig saks, hvor man kan sortere i druerne allerede ude i marken.

Det er relevant, hvis der er umodne druer imellem på klasen. Det var faktisk det, der var den største udfordring med årgang 2017.

Vi havde nemlig haft frost så sent som maj måned. Det er ikke godt for vinstokke, der står i blomst. Så meget af det, der ville være blevet til frugt, blev “brændt” af frosten.

Til gengæld kunne noget af det så nå at komme tilbage og blomstre på ny og blive til druer. Men det var langt fra det hele og en del af det nåede kun at blive halvmodent.

Se også med de kommende blogposts, hvor jeg viser dig, hvordan jeg plukker druerne og hvordan man…. tramper dem.

Jo jo, det forekommer faktisk 

God dag.

Venligst
Vinbonden

Skriv en kommentar

Søg