Bobler

Mange mennesker kommer til at bruge ordet Champagne for alle typer af mousserende vine. Men det er altså en fejl, som vi lige skal have ryddet af vejen. 

Champagne er mousserende vine, der kommer fra... Champagne. Derudover findes en lang række mousserende vine, som i en pærevælling kan være alt fra Cava til Asti over pétillant naturel til méthode traditionelle eller crémant fra hvor som helst. 

 

Hvordan laver man bobler i vin

Der er stor forskel på produktionsmetoderne i de mange varianter af mousserende vine. Her skal jeg holde mig til dem, der kaldes méthode traditionelle, fordi det er den type, jeg selv laver og som jeg distribuerer. 

Først laver vinbonden en vin uden bobler, en stille vin kan man sige. For mit eget vedkommende får min rosévin 10-12 timers skalkontakt. Det er deraf, den får sin fine og dybe farve. Jeg skriver lidt om betydningen af skalkontakt i forbindelse med rosé her.

Det vil sige, at druerne høstes og processen med gæring går som sædvanligt. 

Derefter får man (typisk hvis man er en lidt mindre vinbonde) lavet en nummer to gæring hos en underleverandør. Det gør han ved at smutte en blanding af sukker og alkohol ned i vinen, hvorved en ny gæringsproces går i gang. Den stopper man undervejs, og det er det, der giver boblerne. Sådan i meget grove træk.  

Er bobler naturvin

Princippet i forhold til bobler følger retningslinjerne for den farve vinen har som udgangspunkt. Det vil sige, at hvis det er hvide bobler, vil der i mange tilfælde være lidt sulfitter i, fordi der ikke er så mange af de stoffer i hvidvin, som kan beskytte vinen, som der er i blandt andet rødvin. Derfor kan en smule hjælp til det antiseptiske og konserverende arbejde være nødvendigt.  

Hvad kan man bruge bobler til

Personligt synes jeg, at bobler er meget forfriskende. Og jeg kan rigtig godt lide at bruge fx min egen mousserende rosé som alternativ til en let rød. De bobler jeg laver og sælger, er uforpligtende og læskende, slikne og samtidig med god syrestruktur.

De er langt fra den benhårde tørhed med sin meget stringente syre, som man ofte kender fra champagne. Det gør dem meget velegnede til både mad og fest.

Jeg drikker bobler til pizza og salater og fisk og grillaftener, hvor det bare skal være rart og hyggeligt, inden man steger bøffer i den tidlige aftensol.

God fornøjelse.

Søg