Vin Jaune

Vin Jaune - altså gul vin - er en kategori for sig. Metoden kan ligne Sherry, og der er da også nogle smagsnoter, som meget tydeligt går igen hos både Sherry og Vin Jaune.

Druerne høstes sent og gærer på fade, som ikke fyldes helt op. Over den gærende vin dannes et lag af flor, eller det som på fransk kaldes voile. Det er derfor, du kan høre folk tale om, at en vin er gæret "sous voile" - altså under flor. Flor er godartede gærsvampe, som beskytter vinen mod hurtig oxidering. 

Den bedst kendte Vin Jaune er fra Jura, hvor man typisk drikker den til lagret Comté-ost. Mums! I Jura-regionen har man også sin egen flaske til Vin Jaune, den særlige lokale 62 cl Clavelin flaske. 

Noget af det særlige ved Vin Jaune er selvfølgelig dens smag, som ikke rigtig ligner noget i vinverdenen - andet end, ja Sherry. Du får typisk noter af nødder, ristede nødder, marcipan, ost, yoghurt. Ting man normalt ikke forbinder med vin. Jo, du genfinder nogle af aromaerne i en del orangevine. 

Det er svært at drikke en flaske med det samme. Betragt en Vin Jaune lidt som en hedvin, du kan have stående over nogle dage eller endda uger. Den tager ingen skade af at overnatte flere dage i køleskab. 

Søg