Hvad er naturvin

Hvad er naturvin, og hvorfor er det noget, du bør gå op i? Svaret er lige så enkelt, som det er kedeligt. Naturvin er ikke noget i sig selv (den kommentar tror jeg lige at jeg uddyber nedenfor). Og nej, det er ikke noget, du behøver at gå op i, sætte dig ind i, eller bekymre dig om. På samme måde som økologiske fødevarer heller ikke er noget, der bør kræve din opmærksomhed. Medmindre…

Medmindre du synes, det er interessant at vide nogenlunde, hvad du putter i munden og i øvrigt har en holdning til, hvordan dine fødevarer er produceret og hvordan de smager. 

Fordi det er på samme måde med naturvin, som det er med økologiske kødprodukter, mejerivarer, grøntsager mv., at der er en direkte sammenhæng mellem smagsudtryk og produktionsmetoder. Man kan smage omhuen og tankerne bag. For naturvin betyder det som tommelfingerregel, at udbyttet (frugten, druerne) skal være sunde. Derfor er den frugt, som den enkelte vinbonde bruger til at lave naturvin ofte høstet tidligere end hos bønder eller producenter, der laver konventionelle vine, som man i høj grad kan justere smagen på, også når udbyttet er af ringere kvalitet. Det giver alt andet lige vine, som er friskere, lettere i alkohol, måske endda lysere i farven og generelt med et højere syreniveau end konventionelle vine. 

Dette er meget kort fortalt den umiddelbare sammenhæng mellem smag og produktion. 

Dernæst svaret på, hvorfor jeg siger, at naturvin ikke er noget i sig selv. Det hænger sammen med certificering. På samme måde som vi har det røde Ø-mærke i Danmark for økologiske fødevarer, har man forskellige muligheder for fx i Frankrig at certificere vin. Naturvin er ikke en af disse muligheder. Som vinbonde kan man søge at få certificeret sin vinproduktion ud fra økologiske eller biodynamiske produktionsbetingelser. ”Naturvin” er et begreb, som ligger ved siden af eller over økologi og biodynamik og hvor der i øjeblikket ikke er noget officielt certificeringsorgan. Læs mere om forskellene i den tekst, jeg har skrevet om netop naturvinsproduktion

Derfor giver det ikke nødvendigvis vildt meget mening at tale om naturvin i sig selv. De fleste er enige om nogle retningslinjer for, hvad begrebet indeholder. Men det vil være mere meningsfuldt at tale om naturvin som en bestemt retning eller filosofi for vinproduktion. Der er nogle forskellige specifikke produktionsmæssige parametre, som man diskuterer i branchen. Og i disse diskussioner bruges altså begrebet naturvin. Men det er snarere noget, som alle os, der elsker vin, har valgt at kalde det. Naturvin er ikke et ord, du vil høre særlig ofte på vingårde rundt omkring. 

Når jeg alligevel siger, at det er her, mit hjerte ligger, så handler det om, at der i tilgangen til marker og produktion findes et tankesæt, som jeg køber ind på, fordi jeg er ret vild med den smagsprofil, som mange naturvine repræsenterer. Netop det her med vine i lyse og lette aromatoner, lette på alkohol og lette i smagsudtryk. For mig handler det på den ene side om at tage hensyn til både natur og mennesker og undgå at fylde os med alt mulig slags gift, pesticidrester mv. På den anden side handler det altså helt klart om smag, og her er saftighed et nøgleord for mig. I de naturlige vine er det råvaren (druerne), der skal bære vinen igennem. Den ide kan jeg godt lide. Derfor er det naturvine, jeg importerer og sælger i min butik på Smedetoften. Og det er naturvine, jeg efter bedste evne forsøger at lave på min egen vingård Le Raït i udkantsbordeaux.

Søg